1.4.4 Hvordan bygge en datamaskin?

Å bygge en PC er en spennende oppgave. Og det er ikke nødvendigvis så vanskelig heller. Hvis man ønsker å få mest mulig ytelse for pengene sine, er det å bygge sin egen PC det beste man kan gjøre. I tillegg vil man underveis i prosessen lære mye om komponenter og det å jobbe med elektronikk. Du vil bli en ekspert på din egen maskin, og det er du som bestemmer hvordan den skal se ut, og hvordan den skal fungere. En annen fordel med å bygge selv er at det også vil være lettere for deg å oppdatere maskinen etter hvert når det blir nødvendig.

Hva skal jeg bruke datamaskinen til?

Det finnes mange viktige ting å passe på når man skal bygge sin egen datamaskin. Kanskje det viktigste av alt er å stille seg spørsmålet: «Hva skal jeg bruke datamaskinen til?» Skal du ha en PC bare for å surfe på nettet? Skal du redigere video, spille inn musikk, serve mediafiler eller spille de nyeste spillene på ultrahøye innstillinger?

Å bygge en heftig spill-PC koster mye mer enn å bygge en PC primært beregnet på å surfe eller enkel dokumentbehandling. Når man først har bestemt seg for hva slags type maskin man skal bygge, må man begynne å tenke på spesifikke komponenter og hvordan de passer sammen. Hvis man for eksempel skal bygge en spill-PC, er en fornuftig start å sjekke hva som er systemkravene til de spillene du ønsker å spille. Som med all teknologi er det som er nytt på markedet, vesentlig dyrere enn det som har vært på markedet en stund. Det aller nyeste skjermkortet koster fort tre–fire ganger mer enn et som har vært på markedet et års tid, selv om ytelsesøkningen sjelden står i stil med prisen. Hvis man bruker mest tid på å spille et spill fra et par år tilbake, er det ikke sikkert det er noe poeng i å kjøpe de aller dyreste komponentene. En slags tommelfingerregel er at man kan legge ca. en tredjedel av budsjettet i skjermkortet.

Hvis du derimot ikke skal bygge en spill-PC, men kanskje heller en maskin for å redigere høyoppløst film, er det RAM som gjelder, og gjerne også harddisker som er produsert spesielt for å lagre store mediefiler. I tillegg kan det være en fordel å velge en prosessor med flest mulig kjerner, så fremt redigeringsprogrammet kan benytte seg effektivt av flere kjerner.

Et annet scenario er at du skal bygge en server som er spesialisert på utvikling og drift av programvare og databaser. Da vil det være mye viktigere å få mest mulig minne og raskest mulig CPU. I tillegg vil man ofte ha mange store harddisker. Et annet vesentlig moment ved denne typen scenarioer er nettverkskortet. Hvis du skal kjøre noen titalls virtualiserte systemer fra maskinen, er det viktig at ikke nettverkskortet blir en flaskehals. Ofte vil maskiner som dette være utstyrt med flere nettverkskort.

Og som med alle andre konfigurasjoner av maskiner man skal bygge, er det også her nødvendig å sjekke systemkravene til de programmene som skal kjøres på maskinen. Det kan være lurt å merke seg at det finnes programmer som ikke bare anbefales brukt med maskinvare som oppfyller visse minimumsverdier, men som også har spesifikke krav til type/familie/leverandør av den aktuelle maskinvaren.