1.4.7. En kikk på de viktigste komponentene i en PC: RAM

RAM er som sagt maskinens hukommelse. Datamaskinen kan lagre informasjon på mange forskjellige steder utenom RAM, men disse er ofte til sammenligning veldig trege eller har veldig lite plass. RAM er relativt billig og veldig raskt og benyttes derfor til å lagre viktig informasjon for eksempel knyttet til oppstart eller drift av operativsystemet. Det er også i RAM dokumenter lagres når man jobber med dem eller nylig har jobbet med dem. Man kan se for seg at det flyttes filer eller informasjon fra harddisken til RAM og så derfra til prosessoren. Med nok RAM vil man ikke merke noe nedgang i ytelse selv når man har mange programmer oppe samtidig. Etter hvert har programmer begynt å kreve stadig mer minne. Når man kjøper en ny maskin, føler man ofte at den er veldig rask, men så, litt etter litt, merker man at det virker som den går tregere. Svært ofte skyldes dette at det har kommet ny programvare til, eller om så bare nye versjoner av programvare man allerede har, som har større krav til minne. Ofte er det nye versjoner av operativsystemet som tvinger frem kjøp av en ny datamaskin. Noen ganger vil det være mulig å sette inn mer RAM, andre ganger er det begrensninger i hovedkortet som hindrer dette. Når man skal bygge PC, er det viktig å sjekke hvor mye minne hovedkortet støtter.

DIMM

Det finnes flere forskjellige typer RAM-minne. Rent fysisk er RAM plassert på en brikke/modul som kan settes inn i en bærbar eller stasjonær PC. På svært tynne bærbare maskiner kan minnet være integrert direkte på kretskortet og det vil ikke være mulig å oppgradere. Mange av Apples MacBook maskiner er eksempler på dette. Den vanligste RAM typen i dag kalles DIMM. Dette står for Dual In-Line Memory Module. DIMM brikker kommer i to forskjellige formater, DIMM og SO-DIMM. Førstnevnte brukes i stasjonære PC’er mens sistnevnte brukes i bærbare. SO delen av SO-DIMM betyr Small Outline.

Flere generasjoner

Det har vært flere generasjoner av RAM opp gjennom tidene og to maskiner fra samme tidsperiode kan godt ha to forskjellige typer RAM, som ikke er kompatibel med hverandre. Det er derfor viktig å sjekke hva slags type RAM hovedkortet ditt benytter før du bestiller en oppgradering. RAM brikkene har ofte betegnelser som SDRAM DDR2 til DDR4, hvor det siste tallet stort sett indikerer hvor raskt minnet er. DDR4 er den siste generasjonen som kom i 2014 og det anslås at DDR5 ikke vil komme før i 2020. Det er også snakk om at nye minneteknologier som PCM, RRAM eller MRAM kan ta over for DRAM.

Sensitive komponenter

Til slutt er det viktig å være klar over at minnebrikker er sensitive komponenter. En vanlig kilde til dataproblemer er at minnet har blitt utsatt for statisk elektrisitet, noe som gjør at maskiner kan slutte å fungere helt eller delvis, slik som tilsynelatende tilfeldige systemkrasj. Du kan sjekke funksjonen til minnet ditt med spesialisert programvare. Nyere Windowsversjoner kommer med et eget program for minnediagnose. Alternativt kan du laste ned programvare fra internett som også analyserer helsen til minnet ditt.