DHCP

Du skal nå aktivere DHCP. DHCP er en tjeneste som deler ut IP-adresser i et LAN. Det er nå lett å gjøre feil og begynne å rote med IP-adresser. Til nå har ruteren delt ut IP-adresser til alle enhetene i nettverket.

Hvis du ikke har laget et egen nettverk til server, er det viktig at du gjør dette nå. Det er viktig at DHCP-server som nå flyttes fra ruter til server, er i et eget nett. Husk at tidligere var det ruter som delte ut IP-adresser. En ruter kan i utgangspunktet ha delt ut IP-adresser til alle servere og PC-er i klassen. Hvis flere DHCP-servere er på samme nett, vil det oppstå IP-konflikter og mange feilmeldinger.

For å aktivere DHCP på server må vi deaktivere DHCP på ruter. Hvis du har annet utstyr tilkoblet ruter som bruker DHCP, burde du endre oppsettet til oppsettet vist i tegningen under. Det er selvfølgelig avhengig av hvordan nettverket er koblet der du arbeider.

Oppgaver: DHCP

Tabellen under fylles ut av klassen:

  • Endre IP-adressen til ruter 2. Hvis du har satt statisk IP på server, må du også endre denne. Hvorfor?

  • Fyll inn tabellen.

  • Hvordan kan du vite at server og ruter er på samme nettverk?

Når alt er feil

Ofte kan du ha gjort en feil innstilling, eller andre feil kan ha oppstått. Hvis verken du eller læreren klarer å finne ut av feilen, kan det ofte være greit å avinstallere serverprogramvaren og installere den på nytt. Dette er en dårlig løsning hvis du arbeider i en bedrift med mange brukere, men i skolesammenheng kan dette ofte være tidsbesparende for elev og lærer.