Skriveprosessen i en laserskriver

Den xerografiske prosess

  1. oppladning av fototrommel (eventuelt fotobelte)

  2. lasereksponering

  3. fremkalling

  4. overføring

  5. papirseparasjon

  6. fiksering

  7. klargjøring av trommel for neste utskrift

Opplading av fototrommel

Ved hjelp av ladevalsen (eventuelt coronatråd) og høy DC-spenning (–600 V ved OPC-trommel, avhengig av trommeltype) legges en jevn elektrostatisk ladning på fototrommelen.

Lasereksponering

Laserstrålen skanner over trommelen ved hjelp av polygonspeilet og belyser punktene som skal danne skrift på utskriften. I punktene som laserstrålen belyser, reduseres den elektriske motstanden i det fotofølsomme belegget og punktene utlades, det vil si får en svakere ladning (ned til ca –100 V). Etter denne prosessen har vi et ladningsbilde på trommelen.

Fremkalling

Ved hjelp av en magnetisk valse i fremkallerenheten føres tonerpartiklene frem i overgangen mellom fremkallerenhet og fototrommel. Valsen har en spenning på –400 V (ved OPC-trommel) som overføres til tonerpartiklene. Derved får disse en forskjellig ladning fra de områdene på trommelen som laserstrålen har belyst, og trekkes fra magnetvalsen over på trommelen, hvor de fester seg ved hjelp av statisk elektrisitet. Etter denne prosessen har vi et tonerbilde på trommelen.

Overføring

Neste trinn blir å få overført tonerbildet til papir. Dette skjer også ved hjelp av motsatt ladning. Papiret føres inn mellom trommel og en overføringsvalse (eventuelt en overføringscorona) med positiv spenning (ved OPC-trommel) og trekker tonerpartiklene ned mot papiret. Etter denne prosessen vil tonerbildet over på papiret.

Papirseparasjon

På grunn av den statiske elektrisiteten vil papiret klebe seg til trommelen. En egen plate som kommer inn mellom trommel og papir, hjelper papiret å løsne fra trommelen.

Fiksering (eng. fusing)

Etter overføringsprosessen vil tonerpartikene ligge løst på papiret. Hvis vi hadde stoppet prosessen på dette stadiet, hadde utskriften vært ubrukelig, siden tonerpartiklene ville falle av ved berøring eller ved litt ekstra bevegelse i papiret.

Toneren må derfor festes til papiret, slik at utskriftsbildet blir permanent og heller ikke griser til andre dokumenter. Dette gjøres ved å føre papiret videre inn mellom to valser der den ene er varmet opp med en temperatur på rundt 200° C. Ved hjelp av trykk og varme presses og smeltes toneren ned i papiret.

Klargjøring

Noe av toneren (inntil 10 %) vil bli sittende igjen på trommelen. Denne må derfor fjernes for ikke å lage flekker på neste utskrift. Dette gjøres ved hjelp av et spesielt renseblad av et gummimateriale som skraper trommelen ren for toner. I tillegg må trommelen renses for den resterende ladningen. Dette gjøres ved å belyse trommelen med en egen lampe (eng. quenching).

Laserskriver, styring og kontroll

Blokkskjema for styringselektronikken i en laserskriver


Merking av laserutstyr

Laseren utgjør en helserisiko for synet, og derfor skal slike apparater være utstyrt med varselskilt. Det betyr at du ikke skal åpne eller prøve å reparere laserenheten når enheten er koblet til spenning, med mindre du bruker godkjent verneutstyr. Laserstrålen er usynlig, det vil si at bølgelengden ligger utenfor den synlige delen av frekvensspekteret.

Utstyr som inneholder laser, skal være merket med godt synlig fareskilt.

Arbeid inne i laserskrivere skal gjøres i spenningsløs tilstand. Dersom man likevel er nødt å arbeide med spenning på, må man benytte vernebriller med laserfilter.

Varselskilt i en laserskriver