Tekniske kriterier

Skriverens oppgave er å skrive ut dokumenter, fakturaer og fotografier som er lagret som datafiler i en datamaskin. Moderne skrivere er basert på skriving av bildepunkter.

Spesifikasjonene for en skriver er gjerne oppgitt etter kapasitet samt gjerne en del andre kriterier og fasiliteter:

  • arkstørrelse, vanligvis A4, men noen skriver også i A3.

  • sort/hvitt eller farge

  • skriverhastighet, måles i antall sider per minutt

  • grensesnitt for tilkobling (WiFi, Bluetooth, USB, nettverk)

  • skriveres oppløsning angis i dpi (dot per inch, punkter per tomme)

Eksempel oppløsning:

En skriver med oppløsning 4800 x 1200 dpi har en oppløsning på 480 dpi i horisontal skriveretning og 1200 dpi i vertikal skriveretning.

Skrivertyper

  • Linjeskrivere: Skriver tegn for tegn (det gamle skrivemaskinprinsippet)

  • Matriseskrivere: Elektromekanisk nåleskriver, skriver punkter

  • Termoskrivere: Skriver ved hjelp av et sett med varmeelementer

  • Blekkskrivere: Benytter blekkpatroner og blekk som skytes ut gjennom små dyser

  • Laserskrivere: Skriver ved hjelp av laser og benytter toner (vanligvis i pulverform)

  • Voksskrivere: Skrivertype som skyter ut voks gjennom små dyser mot papiret

Skrivertilkobling

Tradisjonelt har skrivere vært tilkoblet PC-er og datanett med kabel, via Ethernett og Centronic parallellgrensesnitt eller senere serielt via USB. Nettskrivere tilkobles nettet på samme måte som andre nettkomponenter med RJ45-plugg. Etter hvert er det blitt mer vanlig å koble skrivere trådløst via en trådløs printserver eller WiFi-aksesspunkt. Trådløs tilkobling gir selvsagt en enklere og mer fleksibel løsning.

Større skrivere brukt innen bedrifter er i svært liten grad koblet opp via WIFI. I bedrifter er det helst på personlig nivå skrivere kobles opp via WIFI.

Det finnes en rekke standarder for skrivergrensesnitt, både kablet og trådløst. Blant de mest populære trådløse grensesnittene er IEEEE802.11 og Bluetooth.

Skriving i et lokalt datanett (LAN)

Når flere brukere skal benytte samme skriver i et LAN, brukes en nettskriver. En nettskriver er større og raskere, med eget nettkort og egen nettadresse. Nettskriveren er koblet direkte til et nettuttak på samme måte som en datamaskin. Utskrifter kan sendes fra hvilken som helst datamaskin i nettet.

Det er vanlig å la en spesiell datamaskin i nettet fungere som skrivertjener (printserverer). Skrivertjeneren kommuniserer med nettskriveren og organiserer utskriftene i kø. Ved etablert forbindelse til nettskriver overføres filen som datapakker. Datapakkene inneholder en avsender- og mottakeradresse samt data- og kontrollinformasjon. Skriverserveren vil hele tiden sjekke adressene i pakkene som passerer på nettverket.

Når skriverserveren oppdager en pakke som er til den, blir pakken «åpnet opp», og informasjonen sendes via nettverkskortet og blir behandlet av programvaren i maskinen. Når informasjonen viser seg å være en skriverjobb, sender den et signal til skriveren om å gjøre seg klar for skriving.

Etter hvert som fildataene er ferdigbehandlet i serverens programvare, sendes data til skriveren for utskrift.