1.2.1 Forsterkning – innledning
Forsterkning av elektroniske signaler er nødvendig i en rekke sammenhenger. Det første vi tenker på er gjerne forsterkeren i musikkanlegget til forsterkning av lydsignaler vi har hjemme i stua. Men forsterkning er vi avhengig av på en rekke områder, som eksempelvis ved sending og mottaking av radiosignaler og når data skal overføres over lengre avstander.
Avhengig av hva forsterkeren skal benyttes til, bygges den opp på ulike måter og med ulike komponenter. Det mest vanlige er bruk av såkalte bipolare transistorer som forsterkende komponenter, men felteffekttransistorer er heller ikke uvanlig. Før transistoren ble oppfunnet benyttet man radiorør. Men radiorør har igjen fått sin renessanse i lydforsterkere, da disse har kvaliteter som man gjerne ikke oppnår med transistorer. I denne modulen skal vi i det vesentlige ta for oss transistorforsterkere og se på hvordan de konstrueres og virker og hvilke egenskaper de har under ulike forhold og belastninger. Generelt kjennetegnes en forsterker med en inngang og en utgang. Den vanligste transistorforsterkeren kalles felles emitter. Det innebærer at transistorens emitter er felles for inngang og utgang. Det kan være greit å være klar over at når et signal forsterkes, vil også eventuell støy som signalet er belemret med forsterkes.
Det vi hittil har omtalt, handler om forsterkning av vekselstrømssignaler fra lavfrekvente til de mest høyfrekvente radiosignaler. Men også likestrømssignaler er aktuelt å forsterke, som når svake spenninger fra elektroniske komponenter skal omgjøres til sterkere strømsignaler som eksempelvis ved operering av motorer og releer. Da benevnes disse gjerne som driverkretser og er omtalt i kapittel 1.3.
De fleste tegningene i denne modulen er tegnet i programverktøyet Multisim, som foruten tegning og design av kretser kan brukes til simulering og testing. Programmet har også en kretskortdesign-del. Dersom du har tilgang til dette programmet eller et annet tilsvarende program, er det lærerikt hvis du selv tegner og tester kretsene og eksemplene som er brukt i denne modulen eller du kan koble dem opp på en trainer og teste dem der. Multisim er også godt egnet for digitale kretser.